


Υλικά για 4 άτομα
250 γρ. λαθούρια
2 Ξερά κρεμμύδια
2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
300 γρ. σύγκλινο κομμένο σε μικρά κομμάτια ή λουκάνικο της προτίμησής σας
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
8 φλιτζάνια νερό
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Χυμός από 1 λεμόνι ή 1/2 πορτοκάλι
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι

Φάβα από λαθούρια με πάπρικα, φρέσκο κρεμμύδι και σύγκλινο.
Μέθοδος εκτέλεσης
1) Βάζουμε τα λαθούρια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
2) Την επόμενη ημέρα τα πλένουμε καλά, μέχρι να τρέξει καθαρό νερό. Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και το ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση και το βράζουμε μαζί με τα λαθούρια, ξαφρίζοντας τον αφρό που δημιουργείται.
3) Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 λεπτά. Αφαιρούμε το νερό και το κρεμμύδι και κρατάμε το νερό στην άκρη, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αλάτι το πιπέρι την πάπρικα καθώς και το 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.
4) Τα πολτοποιούμε με ένα μίξερ χειρός, προσθέτοντας όσο νερό θέλουμε, απ’ αυτό που κρατήσαμε, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Λουκάνικα ή σύγκλινο
5)Ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λουκάνικα ή το σύγκλινο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε.
Σερβίρισμα
Για το σερβιρισμα, τοποθετούμε σε ένα πιατο τις αρεσκίας μας τη φάβα από λαθούρι, απο πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια σύγκλινο και γαρνίρουμε με τα φρέσκια κρεμμύδια και πασπαλισμένη λίγη πάπρικα.